Lapin ammattiopiston fyysiset oppimisympäristöt

Lapin ammattiopiston Energiakoulun oppimisympäristöihin on hankkeen varoilla hankittu metsäbioenergian korjuukalustoa sekä varustettu opetuslämpölaitos.

Energiapuunkorjuuseen on hankittu Ponsse Beaver harvesteri (hakkuukone) sekä John Deere 810E kuormatraktori (ajokone). Lisäksi on hankittu Alstor -merkkinen pieni ajokone lähinnä kuormaimen käytön harjoittelua varten.

Ponsse harvesteri

Harvesteri ja hakkuukone toimivat samalla energiapuunkorjuutyömaalla työparina, jolloin harvesteri kaataa ja kokoaa puut ja ajokone hoitaa lähikuljetuksen metsästä tienlaitaan odottamaan kaukokuljetusta. Opiskelijat opettelevat koulutuksen aikana laaja-alaisesti energiapuun korjuuseen liittyviä asioita, kuten koneiden käyttöä ja metsänkäsittelyä.

John Deere kuormatraktori

Energiapuunkorjuuseen varustettu ajokone työssään. Klikkaa video käynnistämisen jälkeen suuremmaksi videoikkunan oikeasta laidasta. Videosta löytyy teräväpiirtoresoluutioinen tarkkuus.

Energiapuun haketusta LAO:n työmaalla. Klikkaa video käynnistämisen jälkeen suuremmaksi videoikkunan oikeasta laidasta. Videosta löytyy teräväpiirtoresoluutioinen tarkkuus.

Opetuslämpölaitoksessa koulututeaan lämpölaitoshoitajia energialaitosten työvoiman tarpeeseen. Tällä hetkellä käynnissä on työvoimapoliittinen koulutus, joka toteutetaan yhteishankintana Rovaniemen seudun lämpölaitosten kanssa. Koulutus johtaa lämpölaitoshoitajan ammattitutkintoon.

Jänkätien opetuslämpölaitoksen netissä käytettävä seurantajärjestelmä löytyy tästä linkistä.

Jänkätien opetuslämpölaitos

Lapin ammattiopiston Kairatien toimipisteessä koulutetaan lämmityslaitteiden asentajia. Fyysisinä oppimisympäristöinä ovat erilaiset lämpöpumppujärjestelmät. Uusin Energiakoulun hankinta oppimisympäristöksi Kairatielle on pellettikattila, joka vielä odottaa asennustaan lopulliseen sijoituspaikkaansa.

Kairatien toimipisteen opiskelijat ovat itse rakentaneet lämpöpumpun vanhaan, käytöstä poistettuun jääkaappiin.